Количка

0 артикула
Добре дошли в нашия магазин!

Категории с падащо меню

НЕРЪЖДАЕМАТА СТОМАНА SANDVIK NANOFLEX™ • История и Приложения


Публикация в пресата от 07 Октомври 2011

ВОДЕЩИЯТ МАТЕРИАЛ SANDVIK NANOFLEX™ НА ШВЕДСКАТА КОМПАНИЯ SANDVIK, ОСЪЩЕСТВЕН БЛАГОДАРЕНИЕ HA ОТКРИТИЕТО НА КВАЗИКРИСТАЛИТЕ, ОТЛИЧЕНО С НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ХИМИЯ ПРЕЗ 2011 ГОДИНА

Съобщението, че Нобеловата награда за химия за 2011 е присъдена на израелския
Кликни и прочети
за него
в en.Wiki...
професор Даниeл Шехтман
'За откритието на квазикристалите', e тясно свързано с пионерския труд, който SANDVIK извършва в областта на нанотехнологиите в продължение на повече от 20 години.

Преди публикуването на откритията на проф. Шехтман от Израелския Технологичен Институт научната общност вярва непоколебимо, че атомите на всички твърди тела са подредени в повтарящи се симетрични модели вътре в кристалите. Шехтман открива, че атомите на бързо изстиващ нажежен до червено разтопен метал всъщност се подреждат по съвсем необичаен начин. Неговото постижение се състои не само в това, че открива квазикристалите, но също така и в неговата решимост да убеди скептично настроената научна общност. Когато обявява своето откритие, Шехтман се сблъсква с недоверие, дори бива помолен да напусне своята изследователска група. Неговата настойчивост и упорство във времето убеждават учените да преразгледат своята концепция за истинската природа на материята.

Вследствие първоначалния скептицизъм, с който e била посрещната неговата публикация - озаглавена 'Метална фаза с широкообхватен ориентационен ред и без преходна симетрия' - е била забавена повече от две години след първоначалното откритие от 8-и април 1982 г.


ШВЕДСКА КОМПАНИЯ ПРАВИ ПОДОБНО ОТКРИТИЕ

Десетилетие по-късно, в началото на 1990-те, научно-изследователският екип на SANDVIK, състоящ се по онова време от д-р Пинг Лиу - старши научен сътрудник, д-р Анна Хултин Стигенберг - тогавашен докторант, и професор Ян-Олоф Нилсон - главен научен експерт, прави свое собствено подобно забележително откритие. Те се опитват да получат много здрава стоманена сплав, която да се използва за широк обхват от изделия. Но се оказва, че онова което откриват след загряването на тази сплав, са квазикристали, и това е първият път, когато те се появяват в обикновена стомана. Лиу и Нилсон се запознават със сегашния лауреат на Нобелова награда. 

"Наистина се зарадвах на новината за Нобеловата награда за химия за 2011 г., но не бях много изненадан", казва Нилсон. "Aз много се възхищавам на Дан Шехтман, той е смел човек, който вярва в своята работа. Дойде да ни посети, защото е силно заинтересован да научи как SANDVIK използва неговото откритие на квазикристалите за различни приложения."

Днес SANDVIK е световен лидер в употребата на квазикристали за търговски материали и притежава световен патент върху стоманата, в която са използвани квазикристали. Тясното сътрудничество между производителя на бръснарски принадлежности PHILIPS и специалистите на SANDVIK води до създаването на За SANDVIK-PHILIPS сътрудничеството
(azom.com от 21.01.2004)
уникалната неръждаема стомана
, основаваща се върху първоначалното откритие на професор Шехтман, която кръщават Sandvik Nanoflex.

Уникалният материал Sandvik Nanoflex™ представлява стомана с високи технически показатели, специално предназначена за приложения, изискващи голяма здравина, както и добра ковкост и еластичност. Sandvik Nanoflex™ има много висок ефект на стареене (дисперсионно втвърдяване), закаляема е чрез топлинна обработка, лесно заваряема, и не се размеква дори и при температури до 450⁰C!
Ниската повърхностна енергия и незалепваща повърност правят Sandvik Nanoflex™ един потенциално полезен материал за производство на двигатели и всякакъв вид движещи се механични части.

 

ШИРОКА СФЕРА НА ПРИЛОЖЕНИЯ

Медицината е сред индустриите, възползвали се от пробива. Материалите, използвани за операции, трябва да бъдат достатъчно твърди и остри за да разрязват човешки тъкани, както и достатъчно гъвкави и ковки, за да бъдат изработвани в различни форми.

"Хирургическите шевни игли, използвани при очната и сърдечносъдовата хирургия, представляват едно типично приложение на този вид стомана, тъй като материалът може да се огъва без да се чупи“, обяснява Пер Берглунд, маркетинг мениджър на медицински изделия от тел за производство на игли.

Sandvik Nanoflex™ е използван също и за производство на различни приложения, свързани с пробиване на кожата (например: хирургически скоби, спринцовки и игли за ваксинация и акупунктура), а също така и за производство на хирургически и микрохирургически инструменти (включително скалпели, свредели за пробиване на кости, перфоратори за биопсия и Trocard /Troquard (от френски Trois-quarts ¾)
Хирургически инструменти за костно-мозъчна биопсия и пункции ➤ en.Wiki...трокари
).

Sandvik Nanoflex™ е тестван за бъдеща употреба в производството на цял спектър от най-разнообразни изделия, включително за тигани, части за енергоспестяващи светлинни диоди (LED), топлинна изолация на двигатели, дори за алпинистка екипировка и велосипедни рами. Използват го и в основните бръснарски компоненти на PHILIPS - световният пазарен лидер при електрическите самобръсначки.

Предлагайки богат асортимент от сплави, които имат добра ковкост и еластичност и, което е по-важно - внушителен ефект на стареене (дисперсионно втвърдяване),  SANDVIK е в състояние да доставя мек материал, който неговите клиенти да могат да разтеглят и оформят за различни видове приложения.

“Ние си сътрудничим и с други компании, когато са зададени крайно усложнени изисквания“, обяснява Сьорен Олсен, инженер по развитие на бизнеса. "Sandvik Nanoflex™  притежава необикновено съчетание от различни свойства и предлага множество възможности за прoизводство и на други изделия в бъдеще.” 
◤ ПОКАЗАНИТЕ ПО-ДОЛУ СА СAMO МАЛКА ЧАСТ ОТ ПРИЛОЖЕНИЯТА НА SANDVIK NANOFLEX™ ТЕХНОЛОГИЯТА...

 

НОВИ ПРОДУКТИ

PM-8320 C3

PM-8320 C3

ТЕКУЩА ЦЕНА: 320.00 лв
PM-6519

PM-6519

ТЕКУЩА ЦЕНА: 320.00 лв
PM-6647 C3

PM-6647 C3

ТЕКУЩА ЦЕНА: 320.00 лв
PM-8253 C3

PM-8253 C3

ТЕКУЩА ЦЕНА: 320.00 лв

НАЙ-ПРОДАВАНИ

OptiNett мокри кърпички

OptiNett мокри кърпички

ТЕКУЩА ЦЕНА: 0.30 лв
U-225 (5-in-1)

U-225 (5-in-1)

ТЕКУЩА ЦЕНА: 254.00 лв
U-256 (6-in-1)

U-256 (6-in-1)

ТЕКУЩА ЦЕНА: 299.00 лв
T-1412

T-1412

ТЕКУЩА ЦЕНА: 79.00 лв