Количка

0 артикула
Добре дошли в нашия магазин!

Категории с падащо меню

UV ЛЪЧЕНИЕТОУЛТРАВИОЛЕТОВАТА (UV) СВЕТЛИНА представлява електромагнитно лъчение с дължина на вълната по-къса от тази на видимата светлина, но по-дълга от тази на рентгеновите лъчи - между 10 и 400 nm, и с енергия между 3.10 и 124 електронволта. Наименованието им идва от факта, че тази част от спектъра включва честотите, непосредствено над тези, определяна като виолетов цвят.  Тези честоти са невидими за хората, но късите UV-честоти са видими за много насекоми и птици.  Виж ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ и ГАЛЕРИЯ по-долу.
УЛТРАВИОЛЕТОВ (UV) СПЕКТЪР 
Състои се от три под- сектора в невидимата област, които са
важни за нас :
UVA, UVB & UVC,
или
Near, Far & Extreme  UV.
Ултравиолетовото излъчване е част от спектъра на слънчевата светлина, и може да бъде генерирано от електрическите дъги или от предназначени за тази цел лампи за черна светлина. Класифицирано като нейонизиращо излъчване, то може да предизвиква някои химични реакции, а при някои вещества - и флуоресценция.
Въпреки че ултравиолетовата радиация е невидима за човешкото око, повечето хора са наясно с последиците ѝ върху кожата - наречени тен, или слънчев загар. Късите и средните UV вълни могат да причинят много щети на живите организми, а животът на Земята извън дълбоките океани е възможен само защото атмосферата (предимно в озоновия слой) филтрира почти всички къси дължини на вълната, и повечето от средния UV-клас. Малко количество от късото UV лъчение достига до повърхността и не предизвиква изгаряне, но все още е в състояние да предизвика дългосрочно увреждане на кожата, включително и рак.
По-малкото количество UV лъчи, достигнали Земята, е отговорно за слънчевото изгаряне и образуването на витамин D в организмите, включително хората.
Така UV спектърът има много ефекти, както полезни - така и вредни, за човешкото здраве. Емисиите на слънцето в най-ниските UV ленти, т.н. UVA и UVB, са интересни за нас, тъй като това са често срещаните UV ленти, излъчвани от изкуствени източници на Земята. По-късите връзки на UVC, както и още по-енергийните радиации произведени от Слънцето, генерират озонът в озоновия слой, докато единичните кислородни атоми, произведени от UV фотолизата на двуокиса, реагират с него.
 
UV-ЗАЩИТА ПРИ СЛЪНЧЕВИТЕ ОЧИЛА И ОПТИЧНИТЕ СТЪКЛА (ЛЕЩИ)
По принцип слънчевите очила са проектирани с цел предпазване на очите от силните слънчеви лъчи. При силна светлина зеницата в човешкото око се свива, и обратно - при слаба се разширява. Това е нормален рефлекс на окото за постигaне на фокусиране и по-добро виждане на предметите, механизъм и до днес широко прилаган във фотографията, например. 
Днешните слънчеви очила са направени така, че да улавят и/или отразяват тези вредни лъчи, които са невидими с просто око, но достигат до нас - дори и в облачно време, когато си мислим, че привидно няма слънце. Това се постига чрез нанасяне на филтрационни слоеве в/у стъклата, които спират тези лъчи. 
Реномираните фирми дори слагат лепенки в/у стъклата, указващи 100% UV защита, а някои дори вграждат тези надписи в самите стъкла (Chanel, Dolce & Gabbana, Carrera, и много други).
Оптичните корекционни стъкла от по-високите индекси (1.56 ... 1.74), както и контактните лещи, също имат такава защита, независимо че са прозрачни / безцветни.
Най-честата проява на ултравиолетовите лъчи е в причиненото от тях слънчево изгаряне на кожата.  Обаче, ултравиолетовият спектър притежава и много други ефекти - както полезни,  така и вредни - за човешкото здраве.
Озоновият слой е особено важен при блокиране на UVB и част от UVC лъчението, тъй като най-късите дължини на вълните в UVC диапазона (както и тези, които са още по-къси) са блокирани от обикновеният въздух. Обикновеното стъкло е частично прозрачно за UVA, но е непрозрачно за по-късите дължини на вълните. Докато силициевият диоксид (или кварцовото стъкло), в зависимост от качеството, може да бъде прозрачно дори да вакуум UV-вълните. Обикновеният стъклен прозорец пропуска около 90% от светлина над 350 пМ (полезната), но блокира над 90% от светлината под 300 пМ (вредната).
Oт емисиите на слънцето в най-ниските UV ленти, интересни за нас са UVA, UVB и UVC лентите, които са често срещаните от изкуствени източници на Земята. По-кратките връзки на UVC, както и още по-енергичната радиация, са произведени от Слънцето, генерират озонът в озоновия слой, когато единични кислородни атоми, произведени от UV фотолиза на диоксида реагират с по-диоксид. Озоновият слой е особено важен при блокиране на UVB и част от UVC, тъй като най-късите дължини на вълните на UVC (и тези, които още по-къси) са блокирани от обикновният въздух. От ултравиолетова радиация, която достига до земната по- върхност, до 95% е UVA (най-дългата вълна) в зависимост от облачната покривка и атмосферни условия.

ИМА ЛИ РИСК ЗА ЗДРАВЕТО, АКО КУПИМ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА ОТ СЛУЧАЙНИ ИЗТОЧНИЦИ?
КАТЕГОРИИ UV-ФИЛТЪР съгл. Европейския стандарт - Mаркирани в/у вътрешната страна на дръжката
Стъкла
(Лещи)
Преминаваща светлина, % Предназначение и условия за ползване
Искам да знам
Категория 0
80-100

За модни ревюта, вътрешна употреба или в облачно време навън.

Повече за UV защитата, филтри, свойства, начин на работа, история... 

Категория 1 43-80 При слабо слънчево греене.
Категория 2 18-43 При средно силно слънчево греене.
Категория 3 8-18 При силна яркост, отразена свтлина от водни повърхности или сняг.
Категория 4 3-8 При интензивна слънчева светлина високо в планината (включително ледници). Не са препоръчителни по време на шофиране.
С една дума - сериозен!   Някои хора, подведени от по-ниските цени, купуват слънчеви очила не от оптични магазини, а от най-различни източници: пазари, улични "търговци" и пр. Когато сложим на лицето сл. очила (по принцип с тъмни стъкла), тe всъщност представляват филтър за окото - зеницата автоматично се разширява, за да пропусне повече светлина с цел по-добро виждане на обекта.
Ако очилата нямат съответната UV-защита, това означава че по-голям поток от горепосочените вредни и невидими лъчи ще нахлуе директно в очите. Оттам могат да произтекат ред усложнения, включително увреждане на ретината, макулата и други основни компоненти на окото.

СЪВЕТ #1:  При покупка на слънчеви очила от случайни източници, по най-бързия начин ги подложете на UV-тест  - с такива уреди разполагат всички нормални оптически магазини. Тази услуга, естествено, следва да заплатите.

СЪВЕТ #2: След горното действие, добавете цената на теста към тази на вече купените слънчеви очила. В този момент ще разберете, че 99% от тези очила не минават успешно UV-теста!

СЪВЕТ #3:  Купувайте слънчеви очила САМО от реномирани оптически магазини, където ще получите 100%-ва гаранция за качество.

◤ Прочети също така и за ☛ UV-Index
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ  
Нашето око е велико творение на природата, но всъщност само прехвърля кодирана информация от възприятия (зрение, вкус, мирис, звук) към мозъка. Т.e., мозъкът е този орган, който събира/натрупва тази информация, и я обработва за милисекунди. По този начин получаваме стереовиждане, или 3D (триизмерни) образи.  Фактически ние виждаме чрез мозъка, a очите са само неговите приемници (рецептори) на светлинни вълни!
Някои животни като птици, влечуги и насекоми (например пчелите), виждат в близката UV част от спектъра. Много плодове, цветя и семена се различават по-ярко в ултравиолетовата част от спекртъра, отколкото в обхвата на човешкото зрение. Скорпионите светят или приемат жълта или зелена окраска под въздействието на UV лъчи. 
Много видове птици имат шарки в перата, които могат да бъдат наблюдавани само в ултравиолетовия спектър, а урината и другите телесни течности на някои животни, включително и на човека, се открояват по-лесно, когато бъдат осветени чрез ултравиолетови лъчи.
Тези особени свойства на ултравиолетовата светлина днес са широко прилагани в криминологията, например ▼

СРАВНИТЕЛНИ СНИМКИ

КАК ПРИЛАГАНЕТО НА UV И HA ДРУГИ ФИЛТРИ ЗНАЧИТЕЛНО ИЗДИГА ФОТОГРАФСКОТО ИЗКУСТВО, КОМПЕНСИРАЙКИ ПО ТОЗИ НАЧИН НЕДОСТАТЪЦИТЕ НА НАШИТЕ ЧОВЕШКИ ОЧИ...

UV-filter-02.jpg


 


ПОЛЯРИЗАЦИЯТА ГАЛЕРИЯ ND-ФИЛТРИ СЛЪНЧЕВИ ОЧИЛА

НОВИ ПРОДУКТИ

EA-3147 5754

EA-3147 5754

ТЕКУЩА ЦЕНА: 280.00 лв
EA-3038

EA-3038

ТЕКУЩА ЦЕНА: 280.00 лв
EA-1116 3018

EA-1116 3018

ТЕКУЩА ЦЕНА: 280.00 лв
DG-5065 3285

DG-5065 3285

ТЕКУЩА ЦЕНА: 372.00 лв

НАЙ-ПРОДАВАНИ

OptiNett мокри кърпички

OptiNett мокри кърпички

ТЕКУЩА ЦЕНА: 0.30 лв
OptiNett спрей

OptiNett спрей

ТЕКУЩА ЦЕНА: 10.00 лв
▸Сменяеми дръжки

▸Сменяеми дръжки

ТЕКУЩА ЦЕНА: 39.00 лв
GS-0122

GS-0122

ЦЕНА КАТАЛОГ: 188.00 лв
ТЕКУЩА ЦЕНА: 94.00 лв